DAC — zašto i kako

Bitno poboljšanje zvuka iz kompjutera uz manje ulaganje

Napisao Neven Andrilović 12. listopada 2016.

Audio u računalu je, čini se, dosta zanemarena tema, jer se uglavnom prihvaća onakav kakav jest (as is) — direktno iz računala te se sluša preko najčešće, plastičnih zvučnika (s ili bez posebnog bas zvučnika) ili na slušalice (koje smo npr. dobili uz iPhone - brrrr) spojene na izlaz za slušalice na računalu i — hajfaj uživaj! Kao što mu samo ime govori, "računalo" je prvenstveno uređaj za računanje, a ne za slušanje glazbe visoke vjernosti. Ali, uz malo podešavanja, jednog kabela te jednog manjeg uređaja moguće je značajno poboljšati zvuk iz računala i više uživati u kvalitetnije reproduciranoj glazbi. Dakle, kako dobiti mnogo bolju kvalitetu zvuka?

interkonekcijski i optički kablovi Optički kabel tzv. TOSLINK (lijevo) služi za izvlačenje čistog digitalnog signala iz kompjutera u digitalno-analogni pretvarač, a interkonekcijski kablovi za uvlačenje analognog audio signala u audio pojačalo

Problemi...

Ako je cilj kojem stremimo nekakav "normalni" HI-FI zvuk iz CD-a s pojačalom od 2x50W, niže srednje kvalitete, i bookshelf zvučnicima, onda moramo riješiti najmanje dva problema. Prvi je izvor zvuka, odnosno audio fajl koji nam služi kontejner za našu glazbu. Najrašireniji je svakako MP3 format ili u punom nazivu MPEG-1/MPEG-2 Audio Layer III. Kad se sredinom devedesetih MP3 pojavio i kad smo ga slušali preko raznih iPoda i drugih plejera s malim slušalicama (vrijednosti 1,99 dolara) - to je bilo zapravo strašno, jer ličilo na zavijanje mačke.
No, vremena su se promijenila i uz današnju napredniju tehnologiju - npr. MP3 s 320 kbit/s plus mnogo bolje integrirane zvučne kartice, digitalne izlaze i sl. - situacija je što se kvalitete zvuka tiče danas mnogo bolja.

zadnja strana matične ploče s I/O izlazima/ualzima Na I/O panelu matične ploče prvestveno nas zanimaju audio izlazi, a posebno optički SPDIF izlaz koji, prema specifikaciji ploče, podržava 7.1 sorround i DTS. No, nama je za glazbu sasvim dovoljan — stereo.

Što je zapravo problem s MP3-om? Fajlovi su relativno mali, u prosjeku oko 5MB, jer su komprimirani kako bih mnogo stalo na male diskove nekadašnjih muzičkih plejera (disk od 100-200 MB tada je bila prava senzacija). Nadalje, da bi se mogli koprimirati mora se jedan dio tonova zanemariti - tako da u principu audio nije potpun. U odnosu na kvalitetu CD digitalnog zvuka veličina MP3 datoteke je smanjena čak 75 do 95 posto! I gdje je nestao zvuk - izgubio se u algoritmima. Danas diskovnog prostora ima na bacanje i prično je jeftin tako da naše terabajtne diskove možemo puniti mnogo kvalitetnijim zvučnim zapisima. Prvenstveno WAV i FLAC fajlovima koji po pjesmi zauzimaju od 30 do 50 MB. WAV je format koji nije komprimiran, a FLAC jest, ali nema gubitka na kvaliteti glazbe. Oba služe i za prebacivanje muzike s CD-a na disk s time da se sačuva najveća moguća kvaliteta.

DAC SMSL u ruci DAC kineske proizvodnje S.M.S.L solidnog je vanjskog finiša s mnogo LED dioda, ulazom za slušalice i potenciometrom za jačinu zvuka u slušalicama, jer ima u sebi i malo pojačalo

Drugi je problem integrirana zvučna kartica u kompjuteru - ona se nalazi u vrlo nepovoljnom okruženju - gomila elektronike je oko nje, napajanje, diskovi, ventilatori, ostali sklopovi koji u pravilu rade smetnje njoj samoj. To su razne električne interferencije koje uzrokuju distorzije zvuka. Svakako bi manje problema bilo da je sve digitalno (dakle 1 ili 0, odnosno ima napona, nema napona), ali kako bismo mogli čuti glazbu ona iz digitalnog zapisa mora biti pretvorena u analogni! I tu je sad najslabija karika — digitalno-analogni konverter (DAC) koji je "ugrožen" od drugih elektromagnetskih valova što ih stvara obližnja elektronika u računalu. Na matičnoj ploči taj je čip integriran i naziva se codec i najčešće je AD/DA konverter. Ako to želimo izbjeći, rješenje je da digitalni signal izvučemo iz računala pomoću npr. optičkog kabla i ubacimo u vanjski DAC koji će ga pretvoriti u analogni signal prikladan za pojačalo i zvučnike ili slušalice.

Pro-ject Dac Nešto skuplji DAC tvrtke Pro-Ject. izrađen kao tenk i težak kao omanja cigla

Rješenje... vanjski DAC

Jedno od rješenja je DAC (Digital Analog Converter) odnosno digitalno analogni pretvarač koji je samostalna naprava s vlastitim izvorom napajanja. Ima ih raznih veličina i cijena - može biti u obliku USB sticka pa sve do veličine klasične HI-FI komponente. A cijene od 50 dolara pa do nekoliko tisuća… Za spajanje računala i DAC-a služi optički digitalni kabel kroz SPDIF izlaz - što je najbolje, jer time zaobilazimo cjelokupnu elektroniku na ploči. Nešto manje sretno rješenje je USB kabel, ali dalje mnogo bolje nego da zvuk prolazi kroz integriranu zvučnu karticu i DAC na ploči - tzv. Codec chip. Naš DAC je iz donjeg cjenovnog razreda, ali uz pristojne slušalice (AKG K451) daje sasvim dobar zvuk i zaista smnogo bolji nego kad zvuk ide putem vanjskih zvučnika spojenih direktno na zvučnu karticu računala ili izlaza za slušalice. Mogli bismo reći da se sad čuju tonovi koji se prije nisu čuli, bas je mnogo jači i izraženiji, a vokali i pojedini instrumenti su mnogo čistiji. Izvor su WAV i FLAC fajlovi te eventulano MP3-ice s 320kBp. Dakle, treba li nam DAC uz PC (desktop, laptop, mac...) za slušanje glazbe? Možemo sad razglabati o tome kako je zvuk iz integrirane zvučne kartice na matičnoj ploči sasvim dobar za (prosječnog) čovjeka. Kao i kod mnogih stvari u životu, odgovor je — ovisi ! Tko je zadovoljan sa zvukom direktno iz računala i MP3-cama odnosno videospotovima s YouTubea — taj ne treba ništa poduzimati po tom pitanju. A što je najzanimljivije taj zvuk opće ne mora biti loš, jer, kao što smo napomenuli, audio sekcije današnjih matičnih ploča su prilično dobre.

Dac spojen na pojačalo Ovaj DAC je spojen na stereo pojačalo putem klasičnih RCA kablova

Nevenov podcast o dobrom zvuku iz računala

Kako izvući digitalni audio signal iz računala bez interferencija i dobiti dobar sound

Pro-Ject DAC> Pro-Ject DAC Box S USB s prednje strane je vrlo spartanski napravljen"

 

Slušalice su spojene preko DAC-a na kompjuter i zvuk je bitno bolji nego kad koristimo direktni izlaz za slušalice!

DAC + slusalice DAC smo spojili optičkim kablom iz SPDIF izlaza na matičnoj ploči direktno u vanjski DAC čime smo zaobišli integrirani digitalno-analogni pretvarač kao i moguće interferencije unutar PC-a

 

DAC za televizor koji ima samo digitalni audio izlaz — praktično rješenje

Gotovo je nevjerojatno da novi televizori dolaze samo s digitalnim audio izlazom. Starija HI-FI pojačala imaju, dakako, samo analogne ulaze pa se možemo naći u čudu. Zašto nova (4K) TV čudovišta koja imaju gomilu ulaza i izlaza, po nekoliko HDMI i USB utora pa čak i SCART (sic!), nemaju i analogni audio izlaz nismo uspjeli dokučiti. No, doskočili smo tome malim DAC-om koji se preko Amazona može nabaviti za 10-15 USD/EUR/GBP.

DAC + slusalice DAC smo spojili optičkim kablom iz TV-a na ulaz, a izlaz su analogni interkonekcijski kablovi u pojačalo. Napajanje je putem USB iz TV-a tako da se paljenjem/gašenjem TV-a pali/gasi i DAC. Nalazi se skriven iza ekrana.

Fotografije: Neven Andrilović;
Sve su fotografije snimljene fotoaparatom Nikon (D90 i D3300) s ISO vrijednostima od 2000-3200. Time smo dobili ekspresionički look s malo povećanim zrnom (ili kako bi puristi rekli - šumom).