Zašto sam sastavljam PC
1. dio — komponente

Prva je stvar što sastavljanjem računala ostvarujemo i sebe, jer tu ima određene doze kreativnosti

Napisao Neven Andrilović 4. srpnja 2016.

Konačno je pala odluka – sastavljam svoj treći PC – Nevenovo osobno računalo broj 3. Dakle, NOR3 će biti sastavljen oko najnovije generacije procesora Intel Skylake i to i7-6700K. Taj bi procesor trebao donijeti relativno bezbrižno razdoblje od sljedećih nekoliko godina u smislu da nas tehnologija neće pregaziti. Skylake traži novu matičnu ploču i podržava novu generaciju RAM-a DD4. Od nove tehnologije tu su novi čipset, novi standard za diskove M.2, pa isključivo USB 3.0 priključci, Prvo je pitanje koje se postavlja čemu sad to, zašto ne odete u dućan i lijepo kupite PC kao i cipele ili hlače? Jer, rijetko tko sam pravi cipele od kože ili kroji hlače (osim, naravno, profesionalnih krojača i postolara). Budući da većina ljudi nisu postolari niti krojači, ipak postoji određena skupina "postolara amatera" koja sama slaže računala sebi i/ili prijateljima. (Amater dolazi od franc. riječi amateur: ljubitelj, dakle osoba koja se bavi nekom djelatnošću iz sklonosti. )

procesor i7-6700K podnožje Procesor je srce svakog računala, a ovdje je prikazan s donje strane pa se dobro vide metalne pločice/spojevi kojima se prenose podaci

Zašto to radim(o)?

Prva je stvar što sastavljanjem računala ostvarujemo djelomično sebe (potreba za samoostvarenjem - treba iskoristiti svoje potencijale, kapacitete i talente), a ima tu i određene doze kreativnosti. Ako ništa drugo, svako ručno složeno računalo je sigurno jedinstveno po komponentama koje se nalaze u kutiji. Svatko tko slaže svoje računalo, bira komponente po nekoj svojoj logici, tako da nema dva ista. Kod dijelova, često se izbor svodi na odabir između Coca-Cole ili Pepsi-Cole (npr. Intel ili AMD kod procesora, odnosno NVIDIA ili AMD kod grafičkih kartica i sl.), ali ipak ima tu i drugih proizvođača, te na stotine modela, veličina, kapaciteta...

Ne dam nikome da prčka po mojem računalu
Nadalje, vlastiti odabir komponenti sigurno vodi k kvalitetnijim, posebno prilagođenim vlastitim potrebama (i novčaniku). Tako možemo odabrati jači procesor i veće napajanje, a slabiju grafičku ako nam namjera nije igranje na računalu već, primjerice, obrada slika i videa. I obrnuto, za "gejmersko" računalo potrebna nam je jaka grafička, a procesor može biti iz srednjeg razreda. A možda želimo sve "nabrijano" i još spremno za "overklokiranje". U IT dućanu su takvi izbori teško ostvarivi, jer oni prodaju onakve konfiguracije koje su njima najisplativije.

SSD Crucial M200 Danas je SSD neizostavna komponenta - bitno je brži od klasičnog HDD-a i pridonosi ugodnom radu

Igranje s računalnim komponentama nedvojbeno dovodi do krivulje učenja – naučit ćemo kako računalo radi i što se sve nalazi u toj crnoj kutiji koja zuji (ventilatori) kad se uključi. Demistifikacija osobnog računala je pozitivna stvar (kao i sve druge demistifikacije), a da ne pričamo kako se naše znanje svaki puta povećava i na kraju dolazimo u fazu da, uz pomoć dr. Googlea, većinu kvarova računala možemo sami popraviti. Jer, riječ je o ukupno 6-7 komponenti koje se, kad se pokvare, jednostavno zamjenjuju novima (nema lemljenja niti sličnoga). S nešto iskustva kvar bilo koje komponente nije više teško otkriti. Kad govorimo o cijeni slaganja pojedinačnih komponenti tu je stvar malo kompliciranija. Općenito je pravilo da je jeftinije konfiguracije bolje kupovati već složene direktno iz dućana, a one jače, zahtjevnije i skuplje – po komponentama treba slagati sam. Naime, često možemo dobiti kvalitetnije dijelove (ili više RAM-a, diskovnog prostora, itd.) za istu cijenu ili manju kad slažemo sami. Dakle, računalo od 2 do 3000 kuna (dovoljno za rad u uredu, pregledavanje Interneta i slanje e-mail poruka) bolje je kupiti već sastavljeno u maloprodaji. Kad želimo nešto jače, isplativije je slagati samostalno.

Što nam sve treba?

Računalo se sastoji od 6-7 komponenti i potrebno je prvo odlučiti hoćemo li jači procesor ili grafičku ili, pak, oboje! Krećemo od procesora – Intel ili AMD, ležište na temelju čega ćemo znati kakva nam matična ploča treba. Matične ploče se još razlikuju po čipsetima (pomoćnim sklopovima koji daju neke posebne funkcije ploči), a generalno se dijele na "gejmerske", za "overklokere" (oznaka "Z") i one ostale. Nakon toga ne bilo loše izabrati kućište, kojih zaista ima "mali milijun" od proizvođača, modela, veličina, oblika i sl. Za naše potrebno odabiremo "mid tower", klasično crno s prozorom na lijevoj strani da možemo "viriti" u utrobu. slika Na temelju ploče odabiremo RAM – na web stranicama proizvođača ploča obično piše koje sve memorije podržava i to je uglavnom toliko velik broj da teško možemo pogriješiti. Koliko RAM-a? Pravilo je što više to bolje, a čini se da je ovih dana 16GB neka optimalna točka.

Hladnjak za procesor je ključan za normalan rad procesora koji se grije kao ploča na električnom štednjaku, posebno u slučaju overklokiranja i procesorski zahtjevnih aplikacija (npr. obrada videa)
Grafička kartica je jedan od najvećih potrošača električne energije pa će imati velik utjecaj na odabir napajanja. Pravilo je da ako želimo što ugodnije igrati video igrice (minimum je 30 FPS) to nam treba jača kartica. Za surfanje po internetu i rad u Office paketu dovoljna je i ona integrirana u novije procesore. Oko napajanja također postoje velike teorije, najvažnije karakteristike su snaga (u Watima) i efikasnost. Napajanje je u principu ispravljač izmjenične struje iz mreže od 220V na istosmjernu od 12V i manje pa bi kvaliteta zavojnica i kondenzatora mogla imati određenu ulogu u čuvanju osjetljivih elektroničkih dijelova računala od nepodopština koje dolaze iz mreže – strujni "pikovi" i sl. Za našu konfiguraciju izabrali smo 750W – što naravno ne znači da cijelo vrijeme napajanje vuče toliki iznos snage – već je riječ o određenoj rezervi. Hladnjak za procesor je ključan za normalan rad procesora koji se grije kao ploča na štednjaku, posebno u slučaju overklokiranja i procesorski zahtjevnih aplikacija (npr. obrada videa). Njih je cijela armija, što klasičnih ventilatora što vodenih. Pristojno vodeno hlađenje nije jako skupo, a izgleda mnogo elegantnije nego zračno.

G.Skill RAM pločica RAM iliti radna memorija, nove je generacije DDR4 i planiramo ukupno 32GB ugraditi u novo računalo

Što ja mislim o tome?

Samogradnja računala je nešto što nas čini sretnima. Kad sami nešto proizvedemo mnogo smo zadovoljniji nego ako samo "kupimo". Sretni smo jer smo uštedjeli koju tisuću kuna, što skuplje i jače računalo i ušteda je veća. Također, možemo planirati unaprijed buduće nadogradnje što na kraju izađe jednostavnije i jeftinije. Zamislimo da želimo povećati količinu RAM-a sa 16 na 32 GB RAM-a: morali bismo odnijeti kutiju na servis (jer ako je računalo kupljeno sastavljeno onda ima garanciju pa se kao ne smije otvarati), čekati nekoliko dana da se nadogradi pa opet otići po nju. Ameri bi rekli "Pain in the Ass" ! A kad smo sve sami slagali – samo donesemo pločice RAM-a iz dućana i ugradimo ih doma! A zadovoljstvo procesa traženja komponenti, uspoređivanja karakteristika i cijena po (web) dućanima – neprocjenjivo. Pitanje softvera također ima svoje dvije strane: kad kupujemo u komadu vjerojatno je da ćemo jeftinije proći s već preinstaliranim operativnim sustavom tzv OEM). No, u toj nam varijanti dolazi gomila raznih bezveznih programa (tzv. bloatware ili smeće) koje je preinstalirao proizvođač računala i potrebno je ponekad dosta posla ga se riješimo. nadalje kod mijenjanja hardverskih komponeneti mogu nastati pronlei s licencom, a da ne pričamo o teškoći prijenosa takvog operativnog sustava na drugo računalo (kad ovo prvo krepa). Kad slažemo sami – i sami biramo što ćemo instalirati. I na kraju, ne bih nikome dao da "prčka" po mojem računalu!

vodeno hlađenje za procesor Ova monstruozna naprava je hladnjak, dio koji dolazi direktno na procesor, a dio je sklopa vodenog hlađenja zatvorenog tipa

I krenulo je...

ploca s insliranim procesorom Matična ploča s instaliranim procesorom - jedna od najkritičnijih faza je iza nas no pred nama je još dug put
Nastavlja se...

Screenshotovi i fotografije: Neven Andrilović