Instalacija Netrunner distro na stariji notebook

Kad smo SSD disku dodali linux dobili smo vrlo efikasno računalo

Napisao Neven Andrilović 16. ožujka 2015.

Tko ne bi poželio da mu računalo fino radi, brzo se podiže, ne ruši se (često), ne ometaju ga poruke tipa "Updating Windows, Update 12 of 56, Please Wait" i to još - besplatno? Tada valja instalirati - linux. Međutim, kao i sve ostalo u životu, i linux ima svoje prednosti i nedostatke. Prednosti smo upravo nabrojili, a glavni nedostaci su: na linuxu nema nekih programa na koje je korisnik možda navikao ili su mu neophodni u poslu - kao što su programi iz grupe Adobe ili MsOffice.

Nadalje, na linuxu je gotovo nemoguće igrati "Call of Duty", iako se podrška za igre svakim danom sve više poboljšava (Steam za linux). Nadalje, nedostatak je i "mali milijun" distribucija pa je teško odabrati za koju se odlučiti. Za desktop su nekako najpopularnije distribucije temeljene na Debianu - Ubuntu i njegove izvedenice: Lubuntu, Kubuntu, Mint, Elementary OS, Zorin OS... i još mnogo njih. Zatim tu je daljnja sistematizacija na vrstu desktopa koja, pak, može biti GNOME, KDE, Xfce, LXDE, Cinnamon... valjda smo ih gotovo sve nabrojili.

Netrunner desktop Plasma 5.2 Prevladavajuća smirujuća plava boja kao početna radna površina

U svemu tome može se dogoditi da ne vidimo drveće od šume pa treba malo istraživati i isprobavati te propitati frendove. Budući da vrtimo već nekoliko godina razne linux distribucije na virtualnim i inim mašinama, ovaj puta smo se odlučili za jednu s prilično originalnu - izgledom pa i imenom - "Netrunner 15 Prometheus". Naš je mrežni trkač distribucija bazirana na Debianu i Ubuntuu, ima KDE desktop kojemu je još nadodana Plasma 5.2. Tako je nastala po izgledu jedna vrlo specifična distribucija koja po originalnosti za sada iskače iz standardnih okvira grafičkih sučelja Ubuntu distribucija, a dolazi samo u varijanti sa 64 bita.

Netrunner desktop Plasma 5.2 Naša radna površina Netrunnera, strukturalno slična Windowsima 7

Na web stranicama Netrunnera također piše kako s instalacijom dolazi kompletan asortiman programa za obradu teksta, slika, pregledavanje interneta, slušanje glazbe, gledanje videa s većim brojem poznatih codeca, flash, itd. To je zapravo sve što nam i treba, a ISO datoteka koju treba skinuti pa zapržiti na DVD kao istalaciju je čak od 1,9 GB, poprilično veća od uobičajenih linux distribucija. Nakon što smo pripremili naše prijenosno računalo za novu istalaciju, a to znači napravili backup podataka s diska te zamijenili stari disk s novim SSD-om, istalacija je mogla početi. Osim još jedne stvari - a to je promjena "boot sequence" u BIOS-u računala.

Sama "express" istalacija protiče prilično brzo (riječ je SSD disku, koji je barem nekoliko puta brži od klasičnog hard diska), potrebno je samo namjestiti trenutačno vrijeme, jezik za tastaturu, odabrati username i password (koristimo engleski jezik za operativni sustav) i dalje se uglavnom sve odvija automatski. Nismo precizno "štopali" vrijeme no čini se da je istalacija sve u svemu trajala oko dvadesetak minuta. Početni ekran grafički izgleda sasvim drugačije nego što smo dosad navikli kako kod Windowsa, iako im je strukturalno sličan, tako i kod drugih linux distribucija koje su u pravilu grafički siromašnije (pa čak i Ubuntu ili Mint). Kad se pojavi desktop prevladava tamna (dark) tema, što nama potpuno odgovara, iako se sve to, naravno, može promijeniti i prilagoditi. Postavljamo novi wallpaper i krećemo u istraživanje operativnog sustava.

Sve je tu i još besplatno

Na prvi pogled sve je intuitivno, jer je glavni toolbar postavljen na dnu kao i kod Windowsa sa start dugmetom u krajnje lijevom kutu, a pokrenuti servisi se nalaze u desnom kutu. Klikom na "start" dobivamo popis instaliranih programa poredanih po skupinama: Grafički, Office, Deeveloper, itd. čime je olakšano snalaženje i na što bi se novi Windowsi mogli ugledati. A istalirano je gotovo sve što je potrebno da bi se odmah počelo proizvoditi - bilo tekst, fotografije, video ili programirati u Pythonu. Dolazi čak i programčić za web kameru. Tu je, dakle, kompletna inačica LibreOffice (vrlo slična MsOffice) sa svim podrškama za pisanje, računanje i izradu prezentacija, GIMP - program za obradu fotografija i crtanje, od multimedije izdvajamo VLC player, a mi smo još nadodali SMplayer te Clementine za slušanje glazbe. Od internet preglednika Netrunner forsira Firefox, no jednostavno se mogu istalirati i ostali, kao što su Chrome, Opera i još u beti Vivaldi. Internet Explorer naravno ne postoji u linux varijanti što i nije neka šteta, jer je već dugo godina inferiorni preglednik pa ga čak i Microsoft napušta.

Netrunner Disks program Disks pokazuje sve o našim diskovima

Zatim je tu cijeli set pomoćnih programa kao što su Dolphin i Disks, gdje je prvi vrlo dobar preglednik fajlova, a drugi preglednik diskova (pokazuje sve particije diska, vrste, zauzet i slobodan prostor). Još jedna od prednosti Linuxa nad Windowsima je i način dohvaćanja novog i dograđivanje softvera/programa. Pod nazivom Muon Discover nalazi se grafičko sučelje za pregled sveg mogućeg softvera koji je moguće instalirati na računalo. Tako se instaliranje odvija mnogo jednostavnije nego kod Windowsa pa i Maca - jednostavno odaberemo kategoriju, pronađemo željeni program, kliknemo i sve ostalo obavlja Muon. Nema više skidanja exe (Win) ili dng (Mac) fajlova pa raspakiravanje te instalacija.

Netrunner Muon Muon Discover je softverski centar

Driver manager je pomoćni program za pregled "drajvera" odnosno upravljačkih programa za grafičku karticu, mrežne, wifi kartice i sl. Kao što se vidi i on je napravljen mnogo humanije nego kod Windows operativnog sustava gdje je potrebno ulaziti u konzolu i klikati pod dosta nerazumljivim nazivima da bi se došlo do željenog "drajvera". I na kraju ovog pregleda mogućnosti Netrunnera nećemo zaboraviti igranje, jer "All work and no play makes Jack a dull boy", pa navedimo da u kategoriji Games nalazimo desetak igara, kao što su šah ili mahjong i pripremu za - Steam. Za Steam je, naravno, potrebno već imati račun kod tog servisa i onda je prebacivanje u linux vrlo jednostavano. No, nisu dostupne sve igre koje je moguće igrati na Winodozama niti će sve raditi, jer to ovisi o snazi samog hardvera, a ponajviše o grafičkoj kartici.

Što ja mislim o Netrunneru

Iako se ne bih ubrojio u "hard core" korisnike linuxa, ipak s velikom dozom samouvjerenosti mogu reći da je ovo jedna od najboljih verzija linuxa, bazirana na Ubuntuu, koje sam dosad imao prilike instalirati. Budući da svakodnevno koristim Windowse, a nerijetko i MacOS, kod Netrunnera me oduševila intuitivnost i operativnost sustava te mojem oku vrlo privlačno grafičko sučelje, od boja do organizacije programa i servisa.

"All work and no play makes Jack a dull boy" - više ne vrijedi za linux!
Steam u netrunner distribuciji linuxa Ovako izgleda Steam na lkinuxu

Preferiram tammiji desktop i to sam ovdje odmah dobio pri prvom podizanju sustava. Daljnjih podešavanja je bilo vrlo malo, daleko manje nego da bila riječ o reinstalaciji Windowsa. Tko je navikao na Windowse u početku može imati malo problema s pronalaženjem programa koji rade to isto samo se drugačije zovu. Stoga ukoliko vam ne trabaju baš programi iz kompanije Adobe ili MsOffice, ovaj stariji neotebook, uz SSD i Netrunner, pretvorili smo u vrlo brz i efikasan stroj za proizvodnju i zabavu.

USPOREDBA: Instalacija Windowsa 7

Nekoliko dana poslije gornje istalacije, imali smo priliku na jednom od računala napraviti reinstalaciju Windowsa 7. To je bila čista istalacija na novi (SSD) disk 32 bitne verzije najraširenijeg operativnos sustava. Tom prilikom smo i zavirili u kućište računala (riječ je o "kanti", a ne o laptopu) izvadili stari disk. ugradili novi i ispuhali prašinu koja se više od godinu nakupljala po ventilatorima i zaštitinim mrežicama. Već uobičajenim podešavanjem boot sequence u BIOS-u započinje instalacija ubacivanjem Win 7 DVD-a u čitač. Bez puno filozofije podešavamo vremensku zonu, jezik, te kasnije korisnika i zaporku, i puštamo istalaciju sama obavi posao. Nakon što se računalo nekoliko puta resetira, izbacimo DVD, dočeka nas klasični svjetloplavi prozor s natpisom "Starting Windows".

Windows 7 desktop Windows 7 - u tamnoj verziji radna površina je vrlo slična Netrunneru

U principu to bi sada bilo u redu da pred nama nije gotovo "prazan" operativni sustav. Iako dosta "drivera" ili pokretačkih programa dolazi nativno s Windozama ipak je potrebno neke dodatno instalirati. Od toga je najvažniji onaj za grafičku karticu, wi-fi karticu i sl. Iako su naši Windowsi već imali ugrađen SP1 (Service Pack 1), dodatno nadograđivanje Windoza trajalo je još nekoliko sati uz već poznate poruke "Please do not shut down your computer", "Please Wait", itd. Trebalo je instalirati i najvažnije programe za "proizvodnju", kao što su Office ili Libreoffice, Chrome, notepad++, VLC player, i antivirusni program, što također uzima nešto vremena. Ali nakon toga, što je sve skupa trajalo oko pola dana, sve radi kako treba i kako smo očekivali.

Fotografije/screenshotovi: Neven Andrilović