Zašto sam ipak prešao na Windows 10

Moja su iskustva sa svim dosadašnjim verzijama Windowsa uglavnom dobra pa tako i s ovom, "desetom"

Napisao Neven Andrilović 10. ožujka 2016.

Dok Microsoft šalje vlasnicima Windowsa 7 ili 8.1 poruke tipa "Hoćete li nadograditi na Windows 10 sad ili odmah?", na domaćem se dijelu Interneta vode rasprave o ustašama i partizanima. Windows 10 je operativni sustav koji je došao i tu će i ostati. To znači da ćemo se morati na njega priviknuti, što god o njemu zapravo mislili. Nakon ovog filozofskog uvoda (utjecaj Vaasa iz prethodnog posta) bacimo se na konkretnije stvari- do sada sam instalirao ili napravio upgrade na Windows 10 na ukupno šest računala, i s time nisam imao nikakvih problema - osim, naravno, na mojem vlastitom, ali to je posebna priča!
Pitanje je do kada vrijedi besplatni upgrade - službeno do 29.07. 2016. - točno godinu dana nakon što je lansirana "desetka". I što nakon toga? To za sada nije jasno, posebno s obzirom na činjenicu da će podrška za Windows 7 trajati do 2020. godine. Međutim, ima tu još zanimljivih datuma koje je Microsoft najavio:

  • 31. 10. 2016. prestaje službeno prodaja novih PC-ija s verzijom Windows 7 Professional
  • 17. 07. 2017. prestaje službena podrška Windows 7 i 8.1 na hardveru koji je temeljen na najnovijim Intelovim procesorima (tzv. Skylake) - to je vrlo zanimljivo, jer praktički znači da Microsoft tjera korisnike da na procesorima (CPU) nove generacije isključivo koriste Windows 10!

Koliko se može razaznati iz raznih izvora, od informatičkih magazina do tehnoloških Internet stranica, za sada nije jasno što će se dogoditi nakon 29. 07. 2016, kada prestaje ponuda besplatne nadogradnje. Ali, jedno je sigurno - doći će 30. 07. 2016.!

Iz grafikona se vidi da je Windows 10 konačno prešišao Windows XP, ali lavovski dio udjela drži Windows 7 - tako da baš njima Microsoft šalje poruke da nadograde na "desetku". Nadalje, vidi se da je udio Linux desktopa oko 2%.

Generalno gledano, nadogradnja bi trebala proći relativno bezbolno. Već je mnogo tinte potrošeno u raznim časopisima, web stranicama i blogovima o tome kada treba prijeći na Win 10, i treba li uopće. Iz vlastitog iskustva mogu reći - treba! Windows 10 je sasvim novo iskustvo posebno za one koji prelaze s Win 7, a da o XP-u i ne pričam. Win 10 radi vrlo brzo, od samog "bootanja", do umrežavanja pa do gašenja računala - a da bi dojam bio još jači, čitaj brži, treba ih instalirati na SSD disk. Strah od novoga ili od promjena dobro je poznat, jer lakše je ostati u poznatom okruženju nego učiti nešto novo. A i zašto bi mijenjali ako radi dobro? Zato jer Win 10 radi još bolje. Onaj tko se "opekao" na Windowsima 8, a nije znao da postoji opcija "Boot into Desktop", mogao bi pokazivati popriličan otpor nodogradnji.

Ekran Windows Update Ovo je jedan od ključnih ekrana

Kad savladamo taj strah i iskočimo iz naše "Windows 7 comfort zone", kliknut ćemo na ikonicu u donjem desnom kutu i započeti s nadogradnjom operativnog sustava na Windows 10. U principu nema neke velike filozofije, Windoze uglavnom sve odrade same pa je sasvim dovoljno "nasloniti se i opustiti". No, svakako treba prije napraviti backup podataka - naročito s C diska.

Proces nadogradnje....

Preuzimanje potrebnih fajlova (gotovo 2 GB) traje oko 2 sata. Naravno, tu su odstupanja moguća zbog brzine internetske veze, Microsotovog servera i sl. Nakon toga, priprema za instalaciju traje oko 15 min. Konfiguriranje ažuriranja za Windows 10 traje također oko 15 min. Sada započinje aktualna nadogradnja, znači uvođenje novih fajlova što traje oko 45 minuta. Sastoji se od kopiranja datoteka, instaliranja značajki i upravljačkih programa te konfiguriranja postavki. U tijeku tog procesa može doći do restartanja računala 3 do 4 puta. Do sada ne bi trebalo biti nekih većih problema - svi fajlovi i programi bi trebali biti sačuvani (baš kao frizura kod trovremenskog Tafta!). Moguće je da neki drajveri (npr. za skener ili sl.) nestanu, ali oni se vrlo lako reainstaliraju s verzijama za Win 10 s Interneta. Stoga treba provjeriti jesu li najvažniji drajveri (upravljački programi) na mjestu, kao što su oni za grafičku karticu, chipset, zvučnu, mrežnu i/ili wi-fi karticu, te ih po potrebi reistalirati (najbolje s web stranice proizvođača gdje se obično nalaze oni najnoviji za Win 10).Kad smo dobili osnovni operativni sustav može se odmah početi raditi, kao da se ništa nije dogodilo (sic), ali bolje je napraviti neke prilagodbe. Tko dosad nije koristio verziju Win 8, prvo će se naći u čudu s malom ikonicom u obliku oblaka poznatom kao OneDrive. To nije duh već Microsoftova verzija Dropboxa ili Google Drivea, ali automatski ugrađena u Windows 10.

Ponuda besplatne nadogradnje vrijedi do 29. 07. 2016. a što će nakon toga biti nije baš jasno
Generalno gledano OneDrive jest automatski alat za sinkronizaciju podataka u "oblak", međutim problem može biti što on "jede" diskovni prostor i, naravno, upload internetskog prometa. U postavkama je moguće odrediti koji će se folderi automatski sihronizirati, kao i opcija potpunog isključivanja sinhronizacije. Osobno smatram da ima boljih backup sustava od ovog tako da sam ga u potpunosti isključio. Druga nova, čudna ikonica je stilizirano slovo "e", a odnosi se na novi preglednik Edge. Ja koristim one dokazano dobre - Chrome, Firefox i Operu.

Ekran Windows 10 PR i marketing za one koji su već požalili što su krenuli u nadogradnju

Prvi dojam ne bi trebao biti loš budući da "desetka" ujedinjuje dobre strane windoza 7 i 8, ali i ujedno briše sve iritantno što je donijela "osmica". Jedna od dobrih stvari je tzv. Action Centre, koji nam šalje notifikacije o važnim promjena na sustavu (npr. da je spreman novi update) ili obavještava da ako isključimo neke servise (services) da će nam sustav brže raditi. Ono čega desetka nema jest Windows Media Centre. Osobno to nisam nikada koristio tako da mi to uopće ne nedostaje, ali koliko znam moguće je naći zamjenu za tu mogućnost. To je Kodi.

Windows 10 desktop Windows 10 desktop netom po nadogradnji s naknadno nadodanim preglednikom Chrome

Fina podešavanja i pitanje privatnosti

Konačno je stigao i taj dan - imamo opet Start izbornik! To je svakako nešto za čim su mnogi žudili, posebice vlasnici verzija 8 i 8.1. Uvedeno je dosta novosti: menu se može povećavati i smanjivati, a pločicama (tiles) mijenjati veličina, raspored, dodavati nove ili micati, te grupirati. Tu su također i "žive" pločice koje se također može prilagođavati i sl. A sve pločice mogu i obrisati tako da ostane samo lijeva kolona. Desni, pak, klik na Start menu otvara dobro poznate linkove prema Sistemu, Event Vieweru, Control panelu itd.

Start menu Windowsd 10 Ovo je novi Start menu - prevladavaju šarene pločice, ali sve se to može prilagoditi prema željama

Jedna od stvari s kojom se možemo prvi puta susresti (za one koji nisu dosad imali hotmail račun) jest potreba za stvaranjem tzv. Microsoft Accounta. Time dobijemo još jednu novu e-mail adresu, pored već vjerojatno nekoliko postojećih, ali nitko ne kaže da je moramo i koristiti! Ali nitko nas ne tjera, možemo imati samo lokalni račun i sve će normalno raditi. Oko pitanja privatnosti na Windowsima 10 se digla prava buka na Internetu proteklih nekoliko mjeseci. Mislim da bi se prvo pitanje trebalo postaviti o kojoj privatnosti na Inernetu uopće pričamo? Onaj tko je na Internetu je otprike kao da ima sobu sa staklenim zidovima nasred Trga bana Jelačića i onda se čudi kako svi znaju kada i što jede, kada spava i dr. Drugo je sad što većinu ljudi to uopće ne zanima (trećina vas voli, trećina ne haje, a preostali ne vole). Kome nije jasno da se na Internetu ili čim je on-line može sve pratiti (počevši od Internet providera, e-mail providera itd.) trebao bi se upoznati s osnovama ponašanja na Internetu. No, to NE znači da netko prati baš vas, ali može! I sada se mi počinjemo uzrujavati što će Microsoft kao kompanija znati (odnosno može lako saznati) po kojim sajtovima netko surfa, s kime se dopisuje e-mailom, što kupuje, gdje jede i sl. Kao što smo naveli, tko je Interentu taj je i javno dostupan pa treba paziti što radi ako misli da će tako ostati "netaknut".

U "centralu" idu i neki dijagnostički podaci o sustavu, aplikacijama i softveru koji se koristi, greškama, geolokaciji i sl.

Kao što su već poznati algoritmi za personalizirano oglašavanja koje već dugo provode neke IT kompanije (Google, Amazon, Apple...) tako je i počeo Microsoft putem ove verzije Windowsa. Prva je dvojbena stvar Cortana, odnosno aplikacija za glasnovno upravljanje operativnim sustavom (slično kao Appleov Siri). Sreća je u nesreći što kod nas ta aplikacija nije podržana - vjerojatno ne prepoznaje hrvatski jezik - pa nemamo brige. Zatim, jedna od najkontroverznijih opcija - dijeljenje vlastite Wi-fi konekcije sa svima koji su našoj listi kontakata! Nije baš jasno čemu to služi, ali sve se to može staviti na "off". No, nedvojbeno je da Windoze 10 skupljaju razne podatke o nama kao korisicima, kad smo na računalu, i šalju ih u "centralu". Microsoftu je to posebno važno za personalizirano oglašavanje - koje će mi oglase pokazati, a koje on smatra da me ne bi zanimali. U "centralu" idu i neki dijagnostički podaci o sustavu, aplikacijama i softveru koji se koristi, greškama, geolokaciji i sl. Stoga je onome tko je posebno osjetljiv na "promatranje" za savjetovati da posjeti opciju Privacy i tamo sve živo postavi na - off. Stoga za one koji nisu zadovoljni svojom privatnošću postoji jedan mali program pod nazivom - W10Privacy.
Jedino je nemoguće spriječiti automatski update u verziji Windows 10 Home - htjeli, ne htjeli oni će se skidati i trošiti našu Internetsku vezu i bandwidth.

Windows 10 postavke privatnosti U postavkama Privatnosti može se dosta toga podesiti. Za one koji žele još više tu je W10Privacy

Od verzije 8.0 Windoze dolaze s ugrađenim antivirusnim programom - Windows Defender, pa potreba za nekim posebnim naoko otpada. Neki kažu da taj antivirusni program nije razini najboljih alata te svakako treba uzeti neki od drugi (besplatni), tipa Avira ili BitDefender. Osobno sam koristio i ugrađeni i vanjske programe (ne zajedno!) i do sada nisam primijetio neku bitnu razliku. Smatram da je sadašnji Windows Defender sasvim dovoljan, a uz se još može koristiti i Malwarebytes Anti-Exploit koji se "pali" čim se počne surfati po Internetu. Tu je naravno i Windows Firewall te, ponekad iritantni, User Account Control. Oko sigurnosti navedimo još i poznatu priča o pretvaranju administratorskog računa u standardni. Kod nove istalacije operativnog sustava, uvijek je prvi račun koji se otvori administratorski - to nije tzv. Administrator Account već račun s administratorskim ovlastima. Stoga je u slučaju napada malicioznog softvera sigurnije koristiti standardni nego administratorski račun. Kod mene ta priča ne drži vodu.

Windows Defender u Windows 10

Što ja mislim o tome?

Operativni sustav bi trebao biti ono što mu i samo ime govori - operativni sustav. Kad ga instaliramo i podesimo, trebali bi na njega zaboraviti te se baviti softverom s kojim radimo nešto produktivno - pišemo tekstove, obrađujemo fotografije, editiramo filmove i drugo (aplikativni programi). Od operativnog sustava očekujem da u pozadini radi besprijekorno, brzo se podiže i gasi te da je praktički "nevidljiv". Jedan od najdugovječnijih dobrih operativnih sustava je Windows XP koji je u službenoj upotrebi bio desetak godina i rijetko tko mu je našao bitnu zamjerku. Nakon njega je došla Vista (s kojom mnogi drajveri i aplikativni softveri nisu radili), pa "sedmica", dvije verzije "osmice" i na kraju "desetka" - dok se "devetka" negdje izgubila. Prema onome što sam dosad iskusio, mislim da bi Windowsi 10 mogli biti novi, moderni Windowsi XP.

Windows System u Windows 10 Windows System - pokazuje osnovne informacije o našem računalu

Screenshotovi i fotografije: Neven Andrilović