Zašto sam sastavljam PC
2. dio — sastavljanje

To uopće nije teško - kao da slažemo velike lego kocke s malo više preciznosti

Napisao Neven Andrilović 5. kolovoza 2016.

Postavimo odmah hipotezu: Samostalno sastavljanje osobnog računala uopće nije teško! Kao što smo već naveli u prvom dijelu – riječ je o šest, sedam dijelova koji se slažu manje-više kao velike lego kocke. Naravno, ima tu nekoliko kritičnih momenata, kao što je umetanje procesora u ležište i spajanje kontakata prekidača i LED lampica na kućištu s matičnom pločom. Iako se neke komponente čine jako krhkima ipak je riječ o uglavnom vrlo čvrstim dijelovima koji trebaju raditi besprijekorno više godina. Njih više može oštetiti statički elektricitet koji dolazi od ljudi, ali i to je jedan od urbanih mitova na koji se ne treba previše obazirati (sic!). Što se tiče alata, dovoljan je jedan manji križni odvijač (tzv. Phillips), a zbog zaštite komponenata od statičkog elektriciteta koji može doći preko tijela, valja malo pripaziti za svaki slučaj. Kad radim s komponentama držim ih na originalnoj ambalaži (spužva, antistatičke vrećice, drveni stol). A moj je trik za uzemljivanje - dotaknem radijator na nekoliko sekundi prije baratanja s komponentama (iako ne baš svaki put).

komponente za slaganje PC-ja Neke komponente mogu izgledati zastrašujuće no ubrzo ćemo se sprijateljiti s njima

Njegovo veličanstvo procesor

Profesionalni "sastavljači" računala savjetuju da se krene od matične ploče i umetanja procesora u njegovo ležište. Matična ploča treba stajati na nekom izolacijskom materijalu – najbolje na svojoj ambalaži i prema uputama instaliramo procesor. To je jedna od najkritičnijh faza u sastavljanju računala, jer je skupi procesor nešto nježniji, a njegovo postavljanje u ležište zahtijeva mirnu ruku i dobro oko na blizinu.

Kako se ulaže procesor u ležište

Prije postavljanja same matične ploče unutar kućišta kompjutera dobro je uložiti memorijske kartice (RAM) u pripadajuće utore te postaviti hladnjak na procesor. U našem će slučaju montaža hladnjaka doći kasnije, jer je riječ o nešto složenijem zatvorenom vodenom hlađenju. Matičnu ploču montiramo na za to predviđeno mjesto u kućištu i učvršćujemo vijcima (dolaze u kompletu s kućištem).

matična ploča u kućištu na svojem mjestu Matična ploča se pričvršćuje vijcima na zato specijalno mjesto u kućištu (montirani su CPU i RAM)

Zatim dolazi montiranje napajanja u kućište. Sva moderna kućišta imaju predviđeno mjesto za napajanje u donjem lijevom uglu. Napajanje se montira tako da ventilator gleda prema dolje, odnosno ispuhuje topli zrak izvan kućišta kroz za to predviđene rupe. Naše je napajanje polumodularno – glavni vod za matičnu ploču i procesor su fiksni, a ostalo se dodaje prema potrebi čime smanjujemo "gužvu" kablova koja neminovno nastaje kako spajamo komponente. Preporučamo ne kupiti najjeftinije napajanje već malo pogledati nejgove karaktersitike i izabrati neko s markom od minimalno 500W - naše je 750W.

Strpljenje i hladno čelo dobri su preduvjeti za gradnju računala
napajanje u kućištu na svojem mjestu Napajanje se montira da ventilator ispuhuje zrak izvan kućišta

Montaža hladnjaka za procesor počinje s donje strane matične ploče ispod procesora te nastavlja na prednjoj stranici gdje treba učvrstiti hladnjak koji je onda s cijevima povezan za sam radijator koji prolazi tekućina a hladi ga dodatni ventilator – ispuhuje zrak van iz kućišta. Naš drugi ventilator se nalazi na prednjoj strani kućišta i on upuhuje zrak unutra. Cijelo je računalo sklopljeno sa samo dva ventilatora (ako ne računamo i onaj od napajanja) tako da je kompjuter vrlo tih – samo za nijansu glasniji od prijenosnih računala. Za sada su ta dva ventilatora sasvim dovoljni no kada se upustimo o "overclockiranje" možda ćemo morati dodati još jedan ili dva.

Završni radovi

Ubacivanje diskova je vrlo jednostavno – jedan SSD i jedan tradicionalni mehanički tvrdi disk – odvija se putem "ladica" bez ikakve upotrebe vijaka. Spajanje signalnih kablova diskova s matičnom pločom nam zadaje malo problema jer su SATA utori na ploči postavljeni pod pravim kutom vrlo blizu ladica s diskovima. Nakon umetanja i spajanja optičkog pogona, slijedi jedan "pipav" posao – a to je spajanje žica s prednje ploče kućišta na matičnu ploču. Riječ je ukupno desetak tankih žica koje imaju vrlo sitne utičnice koje se "ubadaju" u pripadajuće utikače na matičnoj ploči veličine srednje igle. Ovdje treba paziti na polaritet priključaka (teče istosmjerna struja), jer nam u protivnom glavni prekidač, lampice HDD-a i dr. neće raditi. Spajanje USB 3.0 priključaka je mnogo jednostavnije kao i SATA priključka na kućištu (da, to je vrlo praktično imati).

Glavni koraci kod sastavljanja računala:
  1. otvaranje kućišta i instalacija napajanja
  2. ulaganje procesora u ležište na matičnoj ploći, instalacija hladnjaka za procesor
  3. umetanje matične ploče u kućište i pričvršćivanje vijcima
  4. umetanje radne memorije (RAM) u utore na matičnoj
  5. umetanje trvrdog diska, SSD-a, optičkog pogona u za to predviđena mjesta u kućištu (najčešće ladice)
  6. instalcija grafičke kartice
  7. povezivanje svih komponenti s vodovima napajanja, utikača prednje ploče kućišta s matičnom
  8. spajanje monitora, miša i tastature i – "paljenje" računala

komponente u kućištu Današnja moderna kućišta imaju ladice za diskove tako da se mogu montirati bez upotrebe odvijača

Obrana hipoteze

Među zadnjim radnjama su umetanje grafičke kartice u utor te spajanje glavnog priključka za napajanje u matičnu ploču (24 pinski) i za procesor (8 pinski). Zadnji pregled svih spojeva i vrijeme za prvo "paljenje" računala. Ventilatori i lampice su se upalile pa odlazimo odmah u BIOS (odnosno UEFI) da podesimo boot sekvencu kako bismo mogli instalirati operativni sustav (Windows 7 s nadogradnjom na Win 10).
Sastavljanje računala (hardverski dio - i time smo obranili početnu hipotezu!) je time završen i možemo se sada posvetiti, zapravo mnogo zanimljivijem, softverskom dijelu: instalaciji OS-a, pomoćnih i aplikativnih programa te naravno – igara.

unutrašnjost složenog računala Ovako izgleda složeno računalo iznutra, ali bit će potrebno još malo rada na "cable managementu"

 

Kad se pojavi ovaj ekran znamo da smo uspješno sastavili PC!

Uefi - BIOS ekran UEFI je nešto naprednija verzija starog BIOS-a, ili posrednika između hardvera i softvera

 

PC je konačno potpuno gotov!

pimpani komp plavo LED svjetlo Nevenov PC je konačno dobio završni štih, a to je plavo LED svjetlo koje se prostire s donjeg ruba kućišta i osvjetljava komponenete. Riječ je plavoj LED traci kupljenoj u Bauhasu. Trebalo je samo prilagoditi priključak napajanja, odnosno umjesto USB-a staviti molex. "Profi" izgledu doprinosi i svjetleći loga nove grafičke kartice — tako da je PC sada čak i malo "pimpan". Za ovu godinu rad je gotov!

Screenshotovi i fotografije: Neven Andrilović