Slušalice - koje su dobre?

Trebaju li nam slušalice koje stoje više od 100 eura?

Napisao Neven Andrilović 17. siječnja 2017.

Slušalice su svuda oko nas! Uvijek sam se grozio onih malih slušalica koje dolaze uz mobilne telefone, napravljene od tvrde plastike i koje se mora ugurati u uho, a koje nije namijenjeno za to. Meni to sliči na onu, bijelu, slušalicu koja se spajala na stare tranzistore na kojima su penzioneri slušali prijenose utakmica u nedjeljno popodne na klupi. A da o kvaliteti zvuka ne pričam...Također se grozim onih velikih, naglavnih, koje često nose reperi iako su one po kvaliteti zvuka kao nebo i zemlja u odnosu na prethodne.

U "stara dobra vremena" vladavine HI-FI linija i slušanja visokokvalitetnih zapisa bilo putem CD-a ili ploča pa širokih magnetofonskih vrpci (ne kazeta!), kvalitetne slušalice su bile neizostavni dio audiofilske postave. Pojavom prijenosnih uređaja, posebice iPoda, kvaliteta slušalica odlazi u drugi plan, a cijeni se veličina (da budu što manje), jednostavnost i mobilnost. To je, nažalost, značilo i drastičan pad kvalitete (slušalice koje su se "dijelile" uz prijenosne uređaje koštaju otprilike 2 dolara). Rezultat: basovi u tragovima, a od (naj)viših tonova uglavnom – piskutavi zvukovi.

apple earpods Ova nova serija Apple EarPods slušalica ima, recimo, pristojan zvuk, ali i dalje žuljaju zvukovod

Pa što da se radi...

Međutim u zadnjih nekoliko godina situacija se promijenila, slušalice koje dolaze u mobitele dosta su se poboljšale. Ne koštaju više 2,99 dolara nego čak 29 dolara (Apple EarPods), a zvuk im je postao, ajde recimo, pristojan. No i dalje žuljaju u uhu nakon desetak minuta, a do dobrog basa još će mnogo vode proteći ispod Savskog mosta. No, trend je uspostavljen - tzv. Personal Audio, dakle glazbu koju sluša putem slušalica samo jedna osoba – persona.

matična ploča u kućištu na svojem mjestu Sennheiser PX 200 nakon godina slušanja (ovo već drugi jastučići) su svoje dale - vrijeme je da ih zamijenimo novima - Sennheiser PX 100 II

Stoga nam se jako svidio slogan jednog proizvođača slušalica: „People aren't hearing all the music!“ – dakle ljudi ne čuju svu muziku – misli se na cjelokupni spektar tonova u glazbi od basova do najviših tonova, uz dobru dinamiku i detalje. Riječ je, naravno, o slušalicama Beats by dr. Dre koje su na glasu kao dosta dobre, ali ne i najbolje po kvaliteti zvuka uz neštu višu cijenu. Susnivač te američke kompanije je poznati reper i muzičar dr. Dre (danas je ta tvrtka dio kompanije Apple). No, poruka i ono što želimo ovdje naglasiti, ako ne čujemo cijeli spektar glazbe onda to nije to! Imao sam prilike na jednom aerodromu između letova poslušati nekoliko modela tih slušalica i moja je jedina zamjerka da su preglomazne.

Kroz neokoliko godina po ladicama se nakupilo raznih slušalica pa smo tako na test stavili AKG K451, AKG Y40, Sennheiser PX100 II, Sennheiser PX200, Apple EarPods, Logitech Dialog 220 i Logitech headset (s mikrofonom, namijenjene prvenstveno za video chat). Konkurencija možda baš i nije pravedna - neprincipjelna koalicija - ali to bi mogla biti realna situacija. Jer testovi slušalica cost-no-object i tako ulaze u rubriku auto-magazina kad testiraju Ferrari, Lamborghini i Aston Martin kao koji ima bolje amortizere. Na testu smo slušali: rock, heavy metal, sympho metal, jazz... preko raznih uređaja - od starog iPhonea 3 preko DAC-a i izlaza za slušalice na PC-ju do zvuka direktno iz Hi-Fi pojačala (NAD C350).

AKG headphones Y40 AKG Y40 krasi vrlo dobar zvuk, prikladne za kako za prijenosne pleyere tako i za hi-fi linije. Jedino spužvice nisu baš najudobnije za dugo nošenje na glavi. AKG Y50 su bolje, prema većini hi-fi magazina i portala.

I koje slušalice najviše volim?

Naš test je pokazao uvjetno rečeno dvije notorne činjenice. Prva je da tradicionlani proizvođači slušalica proizvode bolje slušalice od prozivođača kompjuterske opreme (istina, jako bi voljeli isprobati Razer slušalice!) i, drugo što više para to više muzike. I koje slušalice najviše volim? Čvrste (da imaju metala, a ne samo plastike), ali ujedno i lagane te dubokog i čvrstog basa, širokog raspona srednjih tonova i umjereno „pištavih“ visokih tonova te dobre dinamike. Zbog svoje veličine to su isključivo slušalice sa žicom (jer bežične su uvijek teže i veće zbog baterije i dodatne elektronike). Kod boljih slušalica žica se može zamijeniti s uvjetno rečeno boljom (čitaj debljom) pa se i tu možda može dobiti koji mali pomak u kvaliteti zvuka. „Earbuds“ slušalice koje se uguavaju u uho ne podnosim i dapače mislim da su štetne za uši. Što se tiče lakoće nošenja slušalica pobjednik bi bile Sennheiser PX100 II zbog zaista ugodnih spužvica koje nasjednu na ušnu školjku i njihove male težine. Ali u potpunosti su mi najbolje AKG K451, posebno u posljednje vrijeme kada ime se cijena više nego prepolovila.

Što ja mislim tome ili moja top lista:
  1. AKG 451
  2. AKG Y40
  3. Sennheiser PX100 II
  4. Sennheiser PX200
  5. Apple EarPods
  6. Logitech Dialog 220
headphones AKG 451 Najbolje na našem testu, basovi odlični, srednji i visoki super, vokal se dobro ističe, a relativno ugodne za nošenje!

 

Test nam je skoro pao u vodu - stigle Grado slušalice!

Kad je naš test bio gotovo završen dobili smo slušalice Grado, model SR 60e, i tako nam je skoro sve palo u vodu. U početku se nismo mobli načuditi njihovu retro izgledu, debelim kablovima (što je zparavo jako dobro), velikim jastučićima i tkanini na naglavnom držaču. I tek smo si sada dali oduška slušajući glazbu koju volimo na računalu, tabletu, iPodu, Hi-Fi liniji i svemu drugome što nam je došlom pod ruku. Uspređivali smo ih najviše s AKG 451 i Y40.

neven with grado headphones

Pokašavajući se oteti sklonosti da ih ocjenimo jako dobro zbog hvalospjeva na gotovo svim audio portalima ipak ih nismo stavili na prvo mjesto. Ono što je svakako njihova najbolja osobina je nevjerojatno dobar srednji raspon zvuka - zvučna slika je široka, osjćaj je kao da smo tik do vokala. Ali, za naš pojam bas je malo preslab i stoga ih svrstavamo na 2. mjesto!

 

grado sr60e headphones on blue background Grado SR60e na unutrašnjoj strani svoje čuvene svjetloplave kutije za žitarice.

FOTO: vlastite fotografije, ©fotoNA - Neven Andrilović

I na kraju poslušajmo ovog Norvežanina - čovjek ima pravo kad kaže ovo:

O glazbi koju ne čujemo kad slušamo preko neprikladnih uređaja...