Ugradnja SSD diska u stariji notebook

Puno jednostavnije nego što izgleda, potreban je samo jedan manji križni odvijač...

Napisao Neven Andrilović 15. ožujka 2015.

Kad se nalazimo pred odlukom što napraviti s prijenosnim računalom starim 5 godina, koje postalo malo presporo, postoji naravno nekoliko opcija. Ne raditi ništa, kupiti novo ili ugraditi SSD disk! Notebook koji u principu dobro radi, ekran mu je pristojne rezolucije, procesor relativno u rangu sa srednjim razredom današnjih čipova, daleko je od toga da ga treba baciti.

Već je neko vrijeme poznato da je jedna od najboljih stvari koje korisnik može napraviti za svoje računalo - zamjena klasičnog mehaničkog tvrdog diska s modernim "solid state" diskom. Dakle, disk u čvrstom stanju odnosno podaci se pohranjuju na čipove/silicij koji se, za razliku od klasičnog, ne rotiraju.

Tehnologija SSD-a je superiornija mehaničkog tvrsom disku u dva najvažnija segmenta - brzini pisanja i čitanja podataka te trajanju zapisanih podataka (današnje su procjene na čak 200 godina!). No, klasički mehanički diskovi ih i dalje "šišaju" po kapacitetu i cijeni po GB.

Samsung 850 EVO 250GB

Budući da HDD disk ima magnetne ploče i ručicu koja piše/čita podatke jasno je da tu treba nešto vremena da bi se radnja izvršila- stoga su SSD diskotvi u prosjeku 5-10 puta brži od klasičnih diskova. Ipak u reaslnom radu ta se razlika neće tako jako osjetiti - nešto više kod bootanja i pokretanja nekih programa, igrica i sl.

Odluka je pala na novi model Samsung 850 SSD od 250 GB koji je stigao iz jednog web stopa. Prema recenzijama po IT sajtovima, ovaj je disk vrlo dobro ocjenjen i preporuča se za ugradnju u prijenosna računala.

Danas je to najnovija serija Samsungovih SSD diskova koji sadrže tzv. 3D NAND tehnologiju. Također ova serija dolazi s potpuno novim MGX kontrolerom. Unatoč vrlo dobrim performansama pisanja i čitanja ovaj SSD se smatra da pripada srednjoj klasi - na vrhu je ipak Samsung SSD Pro serija. No, nama to ovaj puta nimalo ne smeta jer smo za vrlo dobru cijenu dobili odličan disk koji je u usporedbi s prethodnim mehaničkim diskom - "avion".

Kako zamijeniti disk?

Operacija zamjene diska na laptopu - Toshiba Satellite A660- je prilično jednostavna, rekli bismo čak i jednostavnija nego kod kasičnog PC-a (tzv. kante). Ali, prije toga potrebno je napraviti "backup" važnih podataka sa starog diska. Uz neke SSD-ove dolazi i softver za "kloniranje" diska - no ovdje ne bismo ulazili u taj postupak. Mi smo jednostavno izvadili stari disk i kasnije s njega neke važne podatke ponovno vratili na laptop, a ostalo ostaivili kao pričuvni disk. Vjerojatno nije potrebno spominjati da ima mnogo youtube filmića o tome, how-to sajtova itd. Sada imamo još jedan filmić više - čiji ćemo sadržaj ukratko prepričati.

Zamjena tvrdog diska u slici i tonu

Za zamjenu je od alata potrebana zaista samo jedan križni odvijač manjeg promjera. Prema uputama od laptopa potrebno je pronaći na stražnjoj strani gdje se nalazi tvrdi disk. On je obično ispod dijela poklopca koji je pričvršćen s dva ili više malih vijaka.

Vijke treba odviti, skinuti poklopac HDD utora i izvaditi sadašnji disk. Nije potrebno upotrebljavati veliku silu i tako izvađeni disk treba odvojiti od utora - obično je to metalna folija pričvršćena s 4 vijska s bočne strane. Kad smo to napravili uzmemo novi disk i ponovimo radnju obrnutim redom.

Od same fizičke izmjene diska nešto je teža ponovna istalacija operativnog sustava i potrebnih programa

Kad smo zavili i posjednji vijak u poklopac iznad HDD-a, sada nam predstoji nešto zahtjevniji i vremenski mnogo duži dio - instalacija operativnog sustava i potrebnih programa.

Podešavanje, TRIM i dr.

Ovdje treba obratiti pažnju na TRIM, važnu komandu za održavanje SSD diska, kojom se na neki način čuvaju memorijski blokovi diska.

Naredba za TRIM u linuxu Naredba za TRIM u linuxu i odgovor da je TRIM podržan

Budući da smo instalirali linux operativni sustav, distribuciju "Netrunner - Prometheus", baziranu na Debianu, dalje nismo imali mnogo posla. U distribuciji dolaze svi bitni programi, kao i upravljački, tako da je sve odmah radilo - Wi-fi, bežični miš..., kao i TRIM.

Samsung 850 SSD disk, 250 GB Disk je veličine 2,5 inča, vrlo tanak - samo 7 mm - i lagan

Odmah smo primijetili prilično veliku brzinu butanja - traje samo tridesetak sekundi, dok je gašenje računala zaista na razini brzog Gonzalesa - samo 5 sek!

O ovom disku u našem starijem noteboku možemo reći da je to vjerojatno najbolja nadogradnja što se može napraviti - uz već prije proširenje RAM-a s 4 na 8 GB. Njegov kapacitet od "samo" 250 GB može na prvi pogled izgledati premalo. No, svi glavni programi i prično podataka može stati na njega. Osim toga, i sva sadašnja vrhunska prijenosna računala dolaze uglavnom s 250 MB SSD-ovima, jer se putem USB priključaka može se priključiti bilo kakav vanjski disk s gomilama podataka.

Fotografije i video: Neven Andrilović